Energie; dit moet je weten

Een energievergelijk maken van meer dan 28 energieleveranciers in Nederland is niet eenvoudig als je dit zelf wilt doen. De ene leverancier vermeldt prijzen met btw, de ander zonder of berekend het totaal net even wat anders uit. Hierdoor is het snel appels met peren vergelijken. Maak daarom gebruik van een energievergelijker, die alles al voor je heeft uitgerekend zodat jij alleen maar een nieuwe energieleverancier hoeft te kiezen.

Hoe doe je dat, een energievergelijk?

Wanneer je gebruik maakt van een online energievergelijker, ben je al klaar binnen 3 stappen. Vul een recentelijk jaarverbruik in, je gegevens zoals de postcode en het huisnummer en ga verder naar de volgende pagina. Ondertussen is de vergelijker alles aan het berekenen op jouw huidige situatie. Binnen 1 minuut krijg je meerdere aanbiedingen te zien die speciaal voor jouw geselecteerd zijn. Alle kosten zoals het leveringstarief, btw, opslag duurzame energie, belasting, netbeheerkosten, regiotoeslag gas en vastrechtkosten zijn hier in opgenomen. Zo krijg je direct te zien hoeveel je per maand of per jaar kwijt bent aan je energierekening bij een andere energieleverancier.

Zijn de kosten van je energierekening op dit moment hoger dan het aanbod van de vergelijker? Dan doe je er verstandig aan om over te stappen. Je bespaart hier soms wel tot €300,- per jaar mee. Zonde om dit structureel te veel voor je gas en stroom te betalen. Wanneer je wilt overstappen kun je dit direct via het energievergelijk doen. Je kiest de aanbieding waar je gebruik van wilt maken, vult je gegevens in en verstuurd de aanvraag. Je hebt nu de eerste stap gemaakt naar de nieuwe energieleverancier! Tip is om het te proberen bij Consumind.nl, wellicht bevalt deze website je als het gaat om energievergelijken.

Wat gebeurt er na de aanvraag?

Zodra de gegevens na je aanvraag bekend zijn, worden deze doorgestuurd naar de nieuwe energieleverancier. Je hebt altijd nog veertien dagen wettelijke bedenktijd dus je zult niet gelijk overstappen. Na de deze bedenktijd zal de nieuwe energieleverancier de levering overnemen. Je ontvangt van de oude energieleverancier de eindnota en van af dat moment maak je gebruik van je voordelige energietarief. Je hoeft zelf geen administratie te regelen, dit wordt allemaal voor je gedaan. Prettig geregeld! Start daarom vandaan nog met een energievergelijk en bespaar flink op je energierekening.